Imaginea satului romanesc este un amalgam complex și contradictoriu de traditional, dorință de dezvoltare și realitatea momentului prezent. Dimensiunea populatiei rurale, inclusiv aici, la Namoloasa, se micsoreaza dramatic, atat prin fenomenul de imbatranire, cat si prin cel de migrare al tinerilor, in cautarea unei vietii mai bune.

Cu toate acestesa, ruralitatea persistă în ADN-ul nostru național si e ceva ce nu poti nega sau diminua ca si importanta. Sunt multi oameni care inca se identifica valorile satului,cum ar fi o mai mare libertate in alegeri, recompensa pe care ti-o ofera o viata muncita, coeziunea mai stransa cu comunitatea si familiile.

Totusi, există o deconectare între percepția asupra vieții la tara și realitatea acesteia. Drept urmare, fiecare persoana care vine, in vizita, pe meleagurile noastre, are o perceptie diferita asupra ceea ce este si ceea ce poate oferi, in ziua de azi, Namoloasa. Acest lucru nu ar trebui sa ne sperie. La fel ca un joc puzzle, fiecare din aceasta perceptie se conecteaza si se completeaza cu cealalta, formand intregul.

Camera foto smartphone care surprinde raul Siret la Namoloasa

Te-ai gandit – vreodata – „ce vad” prietenii si oaspetii nostri veniti in vizita? Daca fiecare ar avea o camera foto, oare ce imagini ar alege sa surprinda pentru mai tarziu? Vechiul, noul, contrastul, ineditul?

In vizita, la Namoloasa

Intr-o vizita rapida si scurta prin Namoloasa, Titi Morun face o serie de poza si le posteaza, a doua zi, pe pagina facebook personala, cu urmatorul mesaj:

bună dimineața din Nămoloasa alături de Marin,un bun prieten! localitate cu o istorie frumoasă din care încă se mai observă strada comercială evreiască!
Sursa foto: Titi Morun, editare cu canva.com

Poti vizualiza albumul de poze aici, la acest link: https://www.facebook.com/groups/Namoloasa/posts/1615527695501002

Ce nu a vazut Titi

Hei, Titi … imi pare rau, nu am fost o gazda prea buna si ti-am aratat doar Siretul, care e mai aproape de noi si de preocuparile noastre.

Cu siguranta ai remarcat strazile asfaltate, apa potabila de o calitate foarte buna si internetul de mare viteza. Si cladirea scolii, biblioteca si terenul de sport arata foarte bine; poate rivaliza cu multe alte scoli din judet. Nu ti-am povestit despre acestea pentru ca nu stiu prea multe si nici poze nu am. Dar, multumita dnei. Marcu-Chirila Tincuta, acum putem completa imaginea comunei si cu aceste realizari, la fel ca in jocul de puzzle de la finalul articolului.

Sursa foto: Marcu-Chirila Tincuta, editare cu canva.com

Si, totusi, ce vad prietenii veniti in vizita?

Personal, cred ceva fiecare  vizitator al comunei noastre retine acele lucruri in functie de starea lui emotionala, de modul cum relationeaza cu gazda si cetatenii comunei, dar si in functie de hobby-urile si interesele pe care le are. De exemplu:

  • un peisagist ar putea sesiza bogatia florilor din curtile oamenilor;
  • un pescar s-ar putea sa remarce balta si lunca Siretului;
  • un pasionat de cultura si arta ar putea observa stilul caselor si portilor sau a portului popular;
  • un economist ar putea numara masinile de lux din comuna;
  • un parinte ar putea fi interesat de dotarile din scoala, dar si de cadrele didactice;
  • un iubitor de liniste, de soare, de intimitate ar putea vedea terenurile largi si generoase unde si-ar putea construi o casa.

La nivel individual putem influenta si noi aceste impresii prin atitudinea si increderea pe care le avem in faptul ca lucrurile evolueaza in sensul bun. Vechiul se contopeste cu noul si creeaza o identitate distincta de care fiecare dintre noi suntem raspunzatori.

,,Implicarea in problemele comunităţii trebuie să fie comunitară. Nici un cetăţean nu-şi apartine sieşi, ci toti apartin cetăţii, căci fiecare este parte a ei, iar grija fiecăruia trebuie să devină grija tuturora„. (Aristotel, Politica, Cartea a Opta, I)1Ce înseamnă să fii un bun cetăţean ? – https://www.didactic.ro/materiale-didactice/ce-inseamna-sa-fii-un-bun-cetatean-

Tags:
0 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Nr. telefon Nr. telefon
Primaria Namoloasa 0236 830504 Politie 0236 830505
Dispensar Uman 0767 652637 Veterinar 0236 830895
Cabinet Stomatologic 0740 140752 SVSU 0753 115958 0749 230221 0747 568218
Farmacia Myosotis 0756 573166 Microbuz / Autogara Galati 0745 506644
Oficiu Postal 0236 830508 Banca Cooperatista Creditec 0236 830535

©2022 Namoloasa.ro * Comunitatea Namolosenilor de Pretutindeni * TARGUL Online NAMOLOASA * ZILELE Comunei NAMOLOASA

*** Un proiect propulsat cu bucurie si iubire, La noi, la Namoloasa. Gazduit pe serverele SiteGround. ***

Mesagerie

In acest moment nu suntem online. Trimite un mesaj prin intermediul acestui formular și vom răspunde cât mai curând posibil. Multumesc!

Se trimit datele

Conectați-vă cu datele de autentificare

Ați uitat datele dvs.?

Sari la conținut